Hva er råtekontroll?

Hvordan henger det sammen?

Vi kan godt si at det er 5 millioner stolper i Norge, og at det er ca. en stolpe per innbygger. Kraftlinjestolpene har til oppgave å bære tele- og strømlinjer over hele landet for å gi lys, varme og sørge for at alt av tele- og strømnett er trygt, sikkert og stabilt. 

Norge er et krevende land å drive tele- og elektrisk anlegg pga. kystlinje, vær, vind og at landet i stor grad består av fjell. De beskrevne forholdene gir stor belastning på kraftlinjestolpene, derfor er det nedlagt lov og forskrift om kontroll og vedlikehold. 

En stolpe skal kontrolleres tjue år etter den er oppført, deretter skal den kontrolleres hvert tiende år. NordiConsult er et tredjeparts inspeksjonsselskap som har jobbet med råtekontroll ved bruk av instrumentet restistograf i en årrekke. 

Vi utfører råtekontroll

Glem bekymringer om hvordan det står til med stolper og linjer og uoversiktelige billedarkiv du aldri får oppdatert. NordiConsult gir deg full kontroll over hele linja. Mens du tar vare på tele- og strømleveransene, sjekker og kartlegger vi tilstanden på stolper og anleggsdeler, alt fra toppkontroll til jordplater. Vi utfører råtekontroll med våre erfarne stolpeinspektører, slik at du får full kontroll – over hele linja. Ta kontakt med dagligleder Kristian Mjølnerød om du ønsker et tilbud: km@nordiconsult.com

Hva er råtekontroll med resistograf?

Ved råtekontroll vil vi avdekke innvendig og utvendig råte i stolpen, dette gjør vi ved at vi starter med å bruke en hammer for å høre etter og kjenne etter om stolpen er svak. Deretter bruker vi et tysk måleinstrument, en resistograf, som har et bor som er 3 mm tynt. Vi borer gjennom stolpen i 30 graders vinkel, finner vi råte gjentas denne prosessen på flere steder på stolpen. Resistografen gir oss et avstøp av stolpen, slik at vi kan se hvor mye råte som er innvendig noe som er den største utfordringen. 

Når vi har avdekket hvor mye stolpe som er innvendig, vet vi hvor mye reststyrkeverdi stolpen har. På denne måten kan tele- og nettselskap som er våre kunder, vite hvor skadet stolpen er og om stolpen skal kategoriseres med «klatreforbud», eller når det må byttes ut. Ved råtekontroll klassifiseres stolpen med ulik reststyrkeverdi og kategoriseres den, slik at sikkerhet og vedlikehold overholdes i samsvar med REN.

NordiConsult holder kurs i råtekontroll

Vi har utviklet vår egen metode for evaluering av bilder og data, NordiConsult Express, der vi laster ned materialet og kontrollerer det for deg før vi overfører bilder av skader og funn. For å ha full kontroll på både distribusjons- og regionalnettet er det også nødvendig å samarbeide tett med de aktuelle forskningsmiljøene.

NordiConsult har siden 2008, gjennomført kurs i råte – og tilstandskontroll, spesielt med bruk av instrumentet Resistograf. Kurset er for montører, men også for personer innen plan, drift og analyse. Kurset er en blanding av teori og praktiske øvelser i felt.

Målet er å øke sikkerheten for de som arbeider i felt, samt øke forståelse for hvor viktig det er å hente inn korrekt informasjon fra felt og hvordan man skal tolke disse dataene.

Vil du lære mer om råtekontroll? Vårt kurs omfatter:

• Hva sier forskriftene?

• Når dømmer vi ut en stolpe?

• Begreper som reststyrkeverdi og restlevetid på stolper.

• Kjerneråte, skallråte, hakkespetthull, mekaniske skader – hvordan evaluerer vi dette?

• Hvordan finner vi råte?

• Når er det farlig å klatre?

• Banke metoden og bruk av instrumentet resistograf.

• Evaluering av mastepunktet.

NordiConsult AS – Full Kontroll Over Hele Linja!  

Om du vil vite mer om NordiConsult og våre arbeidsmetodikker, ta kontakt med daglig leder Kristian Mjølnerød: km@nordiconsult.com. Klikk her for mer informasjon om oss og våre tjenester!

Les om våre linjeinspektører som går på kryss og tvers av Norge for å sikre en trygg og stabil støm- og teleleveranse!