Hvordan beregne restyrkeverdi?

Resstyrkeverdi - NordiConsult

Når nettselskapene skal planlegge vedlikehold, vurdere HMS og prioritere utskifting av stolper, er det viktig å beregne reststyrkeverdi. Reststyrkeverdien forteller beslutningstagerne om en stolpe må skiftes ut, om det er klatreforbud eller om stolpen kan stå slik den er. Med NordiConsult som tredjeparts inspeksjonsselskap får du full oversikt med resstyrkeverdi på alle stolpene vi kontrollerer. I dette innlegget forteller vi hvordan reststyrkeverdien stadfestes.

Når dømmer vi ut en stolpe og gir klatreforbud?

Vi «dømmer ut» og monterer hvitt klatreforbud skilt når reststyrkeverdien på stolpen er 75 % eller lavere. Dette er norsk og svensk norm.

Hvordan finne reststyrkeverdi?

Hele essensen med stolpekontroll er å avdekke hvor skadet stolpen er og hvor på stolpen skaden er, i forhold til størrelse på stolpen der skaden er. Det er med denne informasjonen, vi finner reststyrkeverdien.

Ser man til venstre i diagrammet så er dette stolper med lavest reststyrkeverdi og som er mest skadet. 

Hvordan beregner man reststyrkeverdi?

Når vi har funnet skaden i stolpen ved hjelp av en resistograf, måler vi diameteren og henter frem tabellene til REN og Sintef Energi. Ut ifra diameteren og skaden på det skadede området finner vi reststyrkeverdien på stolpen.

Reststyrkeverdi gir et nøyaktig beslutningsgrunnlag for energiselskapene.

Hvordan tolkes reststyrkeverdien?

Er stolpen redusert med 25 % og reststyrkeverdien er 75 eller lavere er det klatreforbud. Siden dette ikke betyr at stolpen må skiftes ut, er det viktig å få en reststyrkeverdi på hver eneste stolpe slik at beslutningstager hos energiselskapet har full kontroll. På denne måten gir reststyrkeverdien viktige parametere for vedlikehold.

Beslutningstagerne får på denne måten et nøyaktig grunnlag for å vurdere om en stolpe bør skiftes ut eller ikke.

For mer informasjon kontakt oss

Ta kontakt med daglig leder i NordiConsult, Kristian Mjølnerød: km@nordiconsult.com og følg oss i våre kanaler på nett: LinkedIn, Facebook og YouTube.