Råtekontroll med hunden Nova!

I dag møter vi inspektør Margit og hunden Nova ute i felt. Det er grått og ruskete vær, men det er (nesten) ingenting som stopper våre stolpekontrollører. Hunden Nova har på seg en synlighetsdrakt hun også, og er ikke særlig sosial. – Hun hilser ikke alltid på folk og er bare opptatt av meg, familien min og stolper, forteller Margit mens vi går bortover. Råtekontroll med en hund effektiviserer kontrollprosessen. De spesialtrente hundene markerer råte fra hvor det starter til det stopper, bare i løpet av noen korte sekunder.

Margit har utført råtekontroll med hund siden 2017 for Hafslund og Nesodden dyreklinikk, og fant både motivasjon og stor glede i å jobbe sammen med råtehunden KC. – Hun var min første arbeidshund, og har kapret mitt hjerte! Resultatet har vært at jeg har satset alt på stolpelivet med råtehund.

Hvorfor råtekontroll med hund?

– En råtehund vil finne alt fra starten av en råteprosess til det utvikler seg til de farlige mengdene. Dette innebærer at netteier kan oppdage råte helt i starten av råteprosessen, slik at man vil kunne følge opp stolpene fra tidlig fase, forteller Margit, sidemannskontrollør i NordiConsult.

– Hunden er noe av det sikreste man kan bruke for å fange opp råte, og så er det din jobb som hundefører og stolpeinspektør å finne ut hvor stor mengde. 

Det tar ikke mange sekundene før Nova markerer råte, alt fra fem til ti sekunder, deretter bruker Margit resistograf og følger prosedyren for råtekontroll i henhold til REN og Sintef. Hos NordiConsult utfører Margit og Nova sidemannskontroll, og jobber sammen med flere av inspektørene våre.

Hvordan kan en hund avdekke råte?

– En råtehund trenes på lik linje som en narkotika og mine hund. Det er samme prosedyre uansett stoff. Det er bare lukten og markering som er forskjellen, sier Margit mens hun stryker Nova på hodet. 

Vi kommer til å komme tilbake til hvordan hunder trenes for å finne sopp og råte senere, men at råtehunder er raske, effektive og at de gir resultater som er til å stole på – er vi helt sikre på!

Margit legger til; – Så hunden ville jeg aldri vært for uten i en generelt ensom jobb. Nova gjør min arbeidsdag komplett – hver eneste dag!

Sidemannskontroll med råtehund

NordiConsult er helt på tampen av sesongen, og det er bare dager igjen til inspektørene tar seg en velfortjent juleferie. I hele høst og tidlig vinter har vi testet ut sidemannskontroll med råtehund, en tjeneste vi vil tilby våre kunder for å løfte kvaliteten på våre kontroller enda et nivå. Råtekontroll med hund er både presist, raskt og pålitelig – ikke minst gir det positivitet i arbeidsmiljøet som er en viktig verdi i seg selv.