Det er en god idé å gjennomføre råtekontroll med hund!

Råtekontroll med hund

Et presisjonsnivå som er langt over det vi mennesker kan levere

Vår visjon er at vi hele tiden skal utfordre oss selv og bransjen, derfor jobber vi nå med å bli enda bedre innen råtekontoll og forbedrer nå våre metoder med en svært presis sidemannskontroll. Det siste halvåret har vi testet ut om råtekontroll med hund kan være en mer lønnsom, presis og effektiv metode som et ekstra virkemiddel til råtekontroll med resistograf.

Konklusjonen er at råtekontroll med hund har en kjempe fordel; vi blir mer effektive og råtehunden bidrar til et presisjonsnivå som er langt over det vi mennesker alene klarer å levere. Derfor kan vi nå i tillegg tilby råtekontroll med hund fra NordiConsult. Er du nysgjerrig på den nye satsningen, kontakt oss – og følg med i alle våre kanaler. Den siste tiden har vi jobbet med å produsere en ny og spennende filmserie om råtekontroll med hund – Ta en titt og følg oss på Youtube der du vil finne flere av våre råtefilmer!

Denne gangen fra NordiConsult Youtube:

Råtehund er den mest effektive metoden for å markere hvor det er størst omfang av råte.

Råtehundene er trent opp til å markeder der det er størst omfang av råte, og det tar alt fra noen få sekunder opptil ett minutt til råtehunden har gjennomført markeringen sin. Selv om våre inspektører er svært erfarne, er de ikke i nærheten av å klare og avdekke hvor det største råteomfang, like raskt som en råtehund.

Under utprøvingen av metoden har råtehunden Nova, gått med flere av våre inspektører, hvor vi har tatt blindtester på resultatet. Resultatet er 100 %, i tillegg er det mange andre fordeler med å ha med en råtehund på inspeksjon.

Kan finne råte selv om det er frost

– Hunden kan lukte opp til to meter over bakken, og nedover har våre råtehunder fått markering på en 45 graders boring. Det vil si det samme som to meter ned og to meter opp, forteller Margit Kjernaas, hundefører i NordiConsult. – I tillegg kan man med hund finne råte selv om det er frost. Det eneste hinderet når det er frost er at kontrolløren ikke finner riktig mengde, forteller Margit. Dette da ingen instrumenter fungerer når det er frost. 

– Vi har testet ut Margit og Nova i et halvt år nå, og det vi ser er at det er et presisjonsnivå som vi vanlige mennesker ikke kan se. Råtekontroll med hund blir en ekstra sikkerhetsfaktor på at vi gjør det riktig, forteller daglig leder Kristian Mjølnerød i NordiConsult. Det er åpenbart at det her vil styrke kontrollen, legger han til. 

Fordeler med å bruke råtehund

  • Presisjonsnivået ved å bruke råtehund som sidemannskontrollør er skyhøyt.
  • Råtehunder er  lynraske sidemannskontrollører.
  • Råtekontroll med hund er øker kvaliteten på råtekontrollen.
  • Råte blir oppdaget hurtigere da hunden i løpet av noen korte sekunder vil markere området med mest råte. 
  • Råtekontroll kan være en ensom jobb, med en råtehund blir det aldri kjedelig på jobb! 
  • Hunder som er spesialtrent for å finne råte, kan bidra til å effektivisere råtekontrollen slik at flere stolper kan kontrolleres i løpet av et skift. 

Vi er en av de største kommersielle aktørene innen kontroll av linjer

NordiConsult AS er en av de største kommersielle aktørene innen kontroll av linjer. Vi gjennomfører kontroller over hele Norge, og jobber systematisk med miljøtiltak i vår arbeidshverdag og er sertifisert Miljøfyrtårn bedrift. Vi opererer som en uavhengig tredjepart og har som hovedmål å være den fremste til å evaluere og hente inn data for våre kunder. NordiConsult AS jobber i ulike arbeidsgrupper og team innenfor utvikling av nye metoder for kontroll av komponenter, inspeksjon av høy og lavspent linjer, utvikling av sjekkpunkt programmer som brukes ute i felt, deltagelse i forskning og utviklingsprosjekter med mer.

Kontakt oss om du vil vite mer; Daglig leder Kristian Mjølnerød: km@nordiconsult.no

Foto: Moi Impact Agency – Jennifer Moi | Video: Kubrix Film & Foto – Morten Willoch Værø