Myter og fakta om råtekontroll med hund!

Hvor lenge kan en hund være i tjeneste? Påvirker løpetid en råtehund som er på jobb? Svarene får du i dette innlegget

– I NordiConsult har vi valgt å satse på hund, fordi vi ser at det kan styrke oss og gjøre oss best i markedet på inspeksjon av linjer, forteller daglig leder Kristian Mjølnerød i NordiConsult. – Vi har hørt mange motforestillinger som rett og slett ikke stemmer.

I dette innlegget viser vi en film om motforestillinger mot råtehund, hvor Kristian stiller hundefører Margit Kjernaas noen spørsmål.

.

Løpetid og råtehund

En gjenganger om motforestillinger i bransjen, er at om det er en hund med løpetid i nærområdet så blir inspeksjonsrunden helt forstyrret. Stemmer det?

– Nei, det stemmer ikke. Det eneste min hund bryr seg om er jobben sin, forteller Margit. Enten det er snakk om løpetid eller godbiter, er det ingenting som forstyrrer hunden min når hun er på jobb. Det eneste den fokuserer på når vi er på jobber – er jobb. 

.

Blir råtehunder fort slitne? Og kan råtehunden kun følge en fører?

En annen påstand er at de fort blir slitne. Stemmer det?

– Nei, det stemmer heller ikke. For et råtesøk tar alt fra noen korte sekunder til maks ett minutt. Etter det er ikke hunden på jobb, så gjør jeg all jobben i mellomtiden og så trasker vi videre til neste stolpe – Så antall timer hunden er på jobb i løpet av en arbeidsdag, er ikke det samme som antall timer vi er ute i felt. 

Hvis noen andre låner råtehunden, finner hunden råte da?

– Ja, det vil den. Råtehundene våre er såpass godt trent at hvem som helst kan komme å gjøre et råtesøk med våre hunder. 

.

Andre myter om råtekontroll og råtehunder

Er det helseskadelig for hunden å kontrollere på kreosot, som vi vet det er en del gift på?

– Ikke som vi vet om. Jeg har vært borte i flere hunder og vært i et team som har drevet siden 2005, og det har ikke vært noen gjenganger at det er helseskadelig for dem. Vi kan ikke påvise noe helseskader. 

Hvor lenge kan en hund være i tjeneste?

– Den kan være i tjeneste frem til den blir 8 – 10 år gammel, og vi starter fra de er ca. 1 år gamle. 

.

NordiConsult tilbyr råtekontroll med hund som sidemannskontroll

Det siste halvåret har vi testet ut om råtekontroll med hund kan være et ekstra virkemiddel til råtekontroll med resistograf. Og etter nøye testing har vi konkludert med at vi blir mer effektive, og at råtehunden bidrar til et presisjonsnivå som er langt over det vi mennesker alene klarer å levere. Derfor kan vi nå i tilby råtekontroll med hund i tillegg til råtekontroll med resistograf fra NordiConsult.

Kontakt oss om du vil vite mer; Daglig leder Kristian Mjølnerød: km@nordiconsult.com

Foto: Moi Impact Agency – Jennifer Moi | Video: Kubrix Film & Foto – Morten Willoch Værø