Nettselskaper kan begrense utskiftning av stolper – og spare millioner

Reststolpeverdi

– I 2022 kontrollerte vi 55 000 stolper over hele Norge, hvor hver og en stolpe har fått en reststyrkeverdi, forteller daglig leder i NordiConsult, Kristian Mjølnerød, fornøyd. – Dette innebærer at stolpe-eierne nå har muligheten til å utsette utskiftninger av stolper, selv de stolpene som har fått klatreforbud.

Reststyrkeverdi

Reststyrkeverdien vi har beregnet gir en gradering av trestolpenes tilstand, som er helt relevant informasjon for at man skal unngå å bytte stolper som har lengre levetid selv om de har skade. På denne måten økes levetiden på stolpene, dermed kan nettselskapene utsette utskiftning av stolper i stor skala – og her spares det millioner av kroner.

Resstyrkeverdi - NordiConsult
Reststyrkeverdien er viktige parametere for vedlikehold. Tabell: REN og Sintef Energi. Les også: Hvordan beregne restyrkeverdi?

Er stolpen redusert med 25 % og reststyrkeverdien er 75 eller lavere, er det klatreforbud. Siden dette ikke betyr at stolpen må skiftes ut, er det viktig å beregne en reststyrkeverdi på hver eneste stolpe slik at beslutningstager hos energiselskapet har full kontroll over hele linja. På denne måten gir reststyrkeverdien viktige parametere for vedlikehold.

Oppfordrer fagfolk og vedlikeholdsledere å bli kjent med metoden

– Jeg anbefaler på det sterkeste at fagfolk og vedlikeholdsledere setter seg inn i metoden med reststyrkeverdi. Faglig sett burde de som arbeider med vedlikehold og stolpeskift forstå hvorfor den er, og har vært, så effektiv for nettselskapene vi jobber med de siste 12 årene. Bruker ikke vedlikeholdsavdelingene metoden i dag, da kan det være lønnsomt å ta kontakt med oss i NordiConsult.  For de fleste norske nettselskaper i dag, er dette et uforløst kjempepotensial for å utsette skifte av stolper, – det er både miljømessig, bærekraftig og ikke minst økonomisk effektivt!

Hevder du at de fleste nettselskap i dag bruker feil metode?

– Ja, på en måte. Det er mange som lener seg mot metoder man har brukt de siste 10-20 årene, ser ikke at det ligger et potensiale ved å tenke nytt.